Amb l'accés per SSH, pots treballar amb els arxius i directoris de forma segura, i amb connexió des d'una aplicació o intèrpret de comandes. A continuació facilitem un exemple d'intèrpret de comandes per a cada un dels sistemes operatius més utilitzats:

• Windows: el gestor Putty, permet realitzar la connexió al servidor mitjançant SSH.
  • Linux: pots utilitzar el terminal del mateix sistema operatiu per connectar amb la màquina.
  • Mac: aquest sistema operatiu també permet connectar per SSH mitjançant el seu propi terminal.

1.-Activar la connexió SSH

Per realitzar la connexió amb el servidor has d'introduir les dades d'accés per SSH. Pots visualitzar aquesta informació des de la icona d'accés per SSH dins de la gestió de l'allotjament del panell de control de cdmon.

Obra el terminal, on has d'introduir la següent sintaxi per realitzar la connexió al servidor:

• ssh Nom_usuari@IP_servidor o nom_servidor

Un exemple de connexió amb les dades de l'anterior captura de pantalla:

• ssh demo@123.123.123.123

A continuació, sol·licita la contrasenya. Has de teclejar la contrasenya que vas introduir durant l'activació de l'accés SSH en el Panell de control.

Quan estableixes la connexió, visualitzes el terminal amb el següent format:

Potd començar a treballar amb la teva carpeta predeterminada que, per defecte, serà /entrada. Pots comprovar l'ubicació en tot moment utilitzant la comanda pwd.

Si estàs a la carpeta /entrada i vols accedir a l'administració dels arxius del teu web, has de sortir de la carpeta /entrada amb la comanda:

• cd ..

Una vegada fora pots accedir a la carpeta /web amb la comanda:

• cd web

Un cop ubicat en aquesta ruta (la carpeta /web), pots visualitzar tots els directoris i arxius realitzant la comanda ls-la amb la que obtens uns resultats similars als següents:

2.-Comandes bàsiques

A continuació, mostrem un llistat de comandes bàsiques per treballar amb els arxius mitjançant la connexió per SSH:

• cd: la ruta on vulguis accedir.
  • ls: llista el contingut de tots els arxius i directoris.
  • rm: elimina arxiu.
  • mkdir:  crea un directori nou.
  • rmdir: elimina carpeta.
  • pwd: ubicació de la ruta actual.
  • cp: copia un arxiu a un altre directori.
  • mv: mou els arxius entre carpetes.
  • more: si realitzes una recerca amb molts registres, pots desglossar els resultats obtinguts.
  • unzip: descomprimeix els arxius comprimits.
  • ftp: connecta per pujar/baixar arxius del teu equip local al servidor.
  • mysql:  treballa amb les bases de dades per realitzar exportacions/importacions de contingut.
  • exit: surt de la màquina remota on estàs connectat per SSH.
  • clear: neteja tota la informació que tens a la pantalla.

3.-Permisos usuari SSH

Quan comences a treballar amb l'usuari SSH, has de controlar els permisos que tens assignats a cadascun dels directoris, ja que les carpetes creades per FTP o per SSH no tenen el mateix usuari, però sí formen part del mateix grup.

A continuació, un exemple d'una carpeta creada per FTP i una altra per SSH:

Assigna els permisos 775 en els directoris:

Amb aquesta modificació, pots treballar amb un directori des d'SSH i FTP alhora. Indica un exemple de la correcta configuració:

Nota: en activar l'SSH es modifica el propietari de la carpeta /home de l'allotjament.
Això impedeix crear directoris a l'arrel del lloc a través d'FTP. Pots crear directoris dins de la carpeta /web.

4.-Editor de text JOE

Pots editar arxius de text a través de la consola SSH. És per això que el servei de SSH té habilitat l'editor de text JOE.

Amb aquest editor, a través del terminal, pots editar els arxius de text que tinguis en el teu allotjament.

JOE té la seva pròpia sintaxis i funcions específiques. Si no n'estàs familiaritzats, necessitaràs repassar el seu manual de funcionament.